Thursday, May 18, 2017

MIRKA ĆURIĆA UDBA 09.04.1969 LIKVIDIRALA PODMETANJEM BOMBE

MIRKA ĆURIĆA UDBA 09.04.1969 LIKVIDIRALA PODMETANJEM BOMBE

sahrana-mirka-ćurića
Sprovod Mirka Ćurića 1969.

Mirko Ćurić rođen je 5. ožujka 1932. u selu Korita kod Tomislavgrada. Emigrirao je u Njemačku u travnju 1957. godine. Kao i većina novopridošlih emigranata egzistenciju je osiguravao radeći razne teške fizičke poslove. Kad je uštedio nešto novaca, zakupio je i vodio jedan restoran u München
mirko-ćurić-u-bolnici
Mirko Ćurić u bolnici 1969.

Ćurić je po običaju dolazio u 8.00 sati u svoju gostionicu. Tako je bilo i ujutro 9. travnja 1969. Ovoga puta na ručki vrata našao je obješenu najlonsku vrećicu s nekakvim otpacima. Ne sluteći ništa sumnjivo, pokušao ju je skinuti s vrata. No, čim ju je dotaknuo, odjeknula je snažna eksplozija, koja je Ćuriću raznijela obadvije ruke i rasparala mu trbuh. Izdahnuo je istoga dana u münchenskoj bolnici.
Postavljanje bombe na vrata restorana Mostar u Minhenu 09. travnja 1969. godine može se također protumačiti i kao dio pripremnih radnji vezanih za Udbino ubojstvo ljotićevca Ratka Obradovića, urednika srpskog emigrantskog lista Iskra koji je ubijen u Minhenu 17. travnja 1969. godine na stazi između garaže i njegovog stana. Na Obradovića je iz automobila pucao čovjek star oko 35 godina iz pištolja kalibra 7,65 mm. Tu nije bilo dvojbe tko je cilj.  Povezivanje ova dva događaja trebala su usmjeriti javnost u smjeru tumačenja navedenih događaja kao sukoba između srpske i hrvatske emigracije. Potvrdu za ovakav zaključak daje  novinski članak objavljen u travnju 1969. godine u Slobodnoj Dalmaciji pod naslovom “Rat u emigrantskom podzemlju – SERIJA UBISTAVA SE NASTAVLJA” u kome su  upravo na taj način protumačena ubojstva u Minhenu. U navedenom članku novinara Đ. Miloševića su ih čak pokušali dovesti u vezu sa suđenjem marokanskom ministru Ufkiru te sa smrću marokanskog sindikalnog lidera Ben Barkea.
db_Letak_-_osmrtnica1
 
              PUMB-RIP
 
 

1 comment:

WALKIN´ SHOES - STUMBLIN´ IN (Cover)