Monday, May 22, 2017

Ljubo Ćesić - Roj. Hrvatski general, političar.

Ljubo Ćesić - Rojs

Ljubo Ćesić - Rojs (Batin, Posušje[1], 20. veljače 1958.), hrvatski general, političar.

Životopis
U Zagreb se doselio 1984. i zaposlio u "Croatiabusu", radio je na međunarodnim rutama. Prometni fakultet u Zagrebu upisao je izvanredno 1989. godine a diplomirao 10 godina poslije. Javnosti se izložio u travnju 1991. kao vozač "Croatiabusa" koji je dovezao hrvatske redarstvenike na Plitvice. Iste godine je upoznao Gojka Šuška i postaje pomoćnik ministra obrane, i tu dužnost obavlja do 2000. godine (kad je službeno razriješen). Iste godine je i umirovljen nakon što je potpisao "Pismo 12 generala"  Za vrijeme Domovinskog rata bio je zapovjednik 66. inženjerijske pukovnije, koja je radila i napravila ceste koje su omogućile HV-u Oluju. Bio je član Nadzornog odbora Hercegovačke banke. Od 2000.-2003. saborski zastupnik HDZ-a kao predstavnik 11. izborne jedinice (dijaspora), u srpnju 2002. s govornice poručuje Vesni Pusić "vaši su se djedovi dovoljno napili hrvatske krvi". Na izborima za predsjednika 2005. kandidirao se kao nezavisni kandidat. Protiv njega su nekoliko puta podizane lazne optužnice. Od 2004. traje proces u kojem ga se teretilo da je kao pomoćnik ministra obrane i načelni Sektora za gospodarenje, nogometnom klubu Hrvatski dragovoljac otpisao tri milijuna kuna duga.
Politički rad
Ljubo Ćesić Rojs je populist. Član je stranke Jedino Hrvatska - Pokret za Hrvatsku.
Drugi o Rojsu
General Rahim Ademi po oslobođenju na Haaškom sudu u svibnju 2008. izjavio je u svezi financiranja njegove obrane sljedeće:
citati „Ja sam, očito, general drugog reda. Od listopada nitko nije dao ni kune za obranu, dok se ostalim generalima daje po milijun eura mjesečno. Meni od listopada nitko nije platio ni jednu kunu. Jedini koji su uvijek bili uz mene su moja obitelji i general Rojs.”
Odlikovanja.
Red Ante Starčevića

No comments:

Post a Comment

WALKIN´ SHOES - STUMBLIN´ IN (Cover)