Friday, December 2, 2016

GRANICE HRVATSKOG STRPLJENJA Dinko Dedić

GRANICE HRVATSKOG STRPLJENJA
Kad je Marko Jurič, na skupu u Velikoj dvorani Matice hrvatske, ispred Projekta Velebit govorio o samoorganiziranju, onda je na umu imao ovaj i stotine drugih primjera nepoštivanja narodne volje u Hrvatskoj. Nasuprot Juričeva poziva na samoorganiziranje dolaze pozivi na strpljenje. Hrvati su se ustali kad su ih počeli bombardirati, kad su im počeli paliti kuće, silovati žene i bacati djecu u zid. Ako je to granica hrvatskog strpljenja, teško si ga... nama.
————————————————————
Hrvati ovo mogu a ne moraju trpiti. Oni koji su svoje nade polagali u pad Milanovićeve vlade sada na “raspolaganju” imaju već drugu vladu u HDZ-ovoj koaliciji, kojoj je za ministricu kulture imenovana Nina Obuljen, bivša članica Upravnog odbora HAVC-a, impliciranog u financiranje ovog filma s 250,000.00 kuna iz vlasništva hrvatskih građana, datog hrvatskoj vladi da s njim raspolaže u njihovo ime.

Kako je Nina Obuljen, nikada, nikuda i od nikoga izglasana, dobila posao umjesto od naroda debelo podržanog dotadašnjeg Ministra kulture Zlatka Hasangegovića, izvjesno je da vlada nema namjeru poštivati volju naroda.
Otvoreno pismo Koordinacije udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, Ministru vanjskih poslova Davoru Ivanu Stieru, povodom ponovnog prikazivanja ovog filma, ovaj put na kanadskog televiziji, složilo se na cijelu hrpu već ranije uloženih prigovora i protesta, od kojih nije bilo rezultata pa ni za ubuduće neće biti za očekivati.
Determinantan i odlučan odgovor je zapravo već došao imenovanjem Nine Obuljen na ovu visoku funkciju i svi daljnji prigovori ove vrste počinju izgledati beznadežni.
Ja pratim što se u drugim državama radi kad velika većina naroda postavlja zahtjeve na koje se valdajući oglušuju a i živim u jednoj.
Kad vlasti jedne države, uporne pozive na promjenu kursa svoje vlasti uporno ignoriraju, narod u velikim brojevima izađe na javni protest, pa ako vlasti i dalje ustraju u nepoštivanju narodne volje, narod izađe na ulice u još većim brojevima i zaoštri svoju retoriku do granica da ih vlasti više ne mogu ignorirati.
To međutim, u ovom i u cijeloj hrpi još značajnijih i sudbonosnijih nepopularnih odluka vlasti, može ostvarivati samo onaj narod koji se svjestan svoje snage i svojih prava i koji je organiziran.
S obzirom da nije ni jedno ni drugo, čega su vrlo dobro svjesni oni u vlasti, oni su do sada i od sada će ignorirati ovakve pozive, prigovore, upozorenja i zahtjeve.
Kad je Marko Jurič, na skupu u Velikoj dvorani Matice hrvatske, ispred Projekta Velebit govorio o samoorganiziranju, onda je na umu imao ovaj i stotine drugih primjera nepoštivanja narodne volje u Hrvatskoj.
Koliko sam svjestan, u 25 godina pasivnog pritiska na sve vlade koje su se u tom periodu izmjenile, niti jedna nikad nije popustila, uključujući i dugi braniteljski protest pred Ministarstvom branitelja u šatoru.
Nasuprot Juričeva poziva na samoorganiziranje dolaze pozivi na strpljenje. Ja još nikada nisam čuo na strpljenje koje traje desetljećima i generacijama. To više nije strpljenje, nego strahom, nesposobnošću, neodlučnošću ili čime drugim izazazvano pokorno poštivanje odluka s kojima se velika većina ne slaže.
Hrvati su se ustali kad su ih počeli bombardirati, kad su im počeli paliti kuće, silovati žene i bacati djecu u zid. Ako je to granica hrvatskog strpljenja, teško si ga nama.
Prikaži više
Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata uputila je otvoreno pismo ministru vanjskih i europskih poslova Davoru Ivi Stieru. Kako tvrde, film '15 minuta - masakr U Dvoru' prikazan je na kanadskoj televiziji.
direktno.hr


1 comment:

WALKIN´ SHOES - STUMBLIN´ IN (Cover)